Op een koude decemberavond in 1980 komen zes jongelui in het café ‘t Ros Beijaart bijeen om te proberen een dweilband op te richten voor het komende carnaval (we spreken dus over carnaval 1981). De trompetsectie had ervaring in de drumband en de slagwerksectie werd in een paar maanden klaargestoomd om mee te kunnen doen. Langs ‘t Ros Beijaart liep het spoor en lag er een bareel (= spoorwegovergang). De naam van de band was nu snel gevonden: de Bareélen.
Er kwam een vaste repetitie-ochtend, omdat er steeds leukere muziek gespeeld werd. In de allereerste jaren was het dan ook een komen en gaan van muzikanten, maar telkens bleef er toch weer een vaste en waardevolle kracht achter. Van oorsprong een carnavalsband, maar steeds meer optredens in binnen- en buitenland volgden. Jarenlang was men in Michelstadt (Duitsland) op de Bienenmarkt actief. Zelfs het rustieke wijnstadje Enkirch aan de Moezel werd met een bezoek vereerd.
In 1994 organiseerden de Bareélen voor het eerst de Hulster Dweildag. Een jaarlijks terugkerend evenement waar elk jaar een dertigtal dweilbands de binnenstad van Hulst muzikaal opfleuren. Inmiddels wordt de Hulster Dweildag alweer jaren georganiseerd door stichting de Hulster Dweildag.
In 2008 ontstond een nieuwe dweilband, de JongB@reélen. Dat was destijds één van de jongste dweilbands van Nederland. Op deze datum was de gemiddelde leeftijd van de 20 jongens en meisjes nog geen 10 jaar. Het jongste lid was 8 jaar en de oudste muzikant 13 jaar.