Oude testament

Op een koude decemberavond in 1980 komen zes jongelui uit de buurt de Statie in het café’t Ros Beijaart bij Hans Beaart bijeen om te proberen om een dweilband op te richten voor het komende carnaval (we spreken dus over carnaval 1981). De trompetsectie had ervaring in de drumband en de slagwerksectie werd in een paar maand klaargestoomd om mee te kunnen doen.Langs het Ros Beijaart liep het spoor en lag er een bareel (=spoorwegovergang). De naam van de band was nu snel gevonden: De Bareélen.

 Er werd hard en veel gerepeteerd om toch maar het carnaval 1981 luister bij te kunnen zetten. In het eerste begin in het leegstaande huis van Picavet, naderhand in de Eendracht bij de gebroeders Baart om tenslotte uit te komen in de garage van Karel van der Poel, alwaar ze ettelijke jaren hebben vertoefd.

de Bareélen 1983

Van de oprichtingsleden is alleen Marcel v.d. Poel nog aanwezig. Het eerste tenue wat jaren meeging was een oranje T-shirt, daarna kwam een zwarte overall met embleem op de achterkant en klompen. Er werd een vaandel gemaakt door Ireen van der Poel wat de eerste jaren steevast naar elk optreden meeging.

Michielstadt

Er werden stickers gemaakt en er kwam een vaste repetitiemorgen, omdat er steeds leukere muziek gespeeld werd. In de allereerste jaren was het dan ook een komen en gaan van muzikanten, maar telkens bleef er toch weer een vaste en waardevolle kracht achter. Van oorsprong een carnavalsband, maar steeds meer optredens in binnen –en buitenland volgden. Jarenlang was men in Michelstadt (Duitsland) op de Bienenmarkt actief. Zelfs het rustieke wijnstadje Enkirch aan de Moezel werd met een bezoek vereerd.
In 1994 organiseerden de Bareélen voor het eerst de Hulster Dweildag. Een jaarlijks terugkerend evenement waar elk jaar een dertigtal dweilbands de binnenstad van Hulst muzikaal opfleuren. Inmiddels wordt de Hulster Dweildag alweer jaren georganiseerd door stichting de Hulster Dweildag.

In 2008 onstond een afscheiding van de band, de JongB@reélen. Dat was destijds één van de jongste dweilbands van Nederland.
Op deze datum was de gemiddelde leeftijd van de 20 jongens en meisjes nog geen 10 jaar. Het jongste lid was 8 jaar en de oudste muzikant 13 jaar.

JongB@reélen